onsdag 10 november 2010

Socialdemokratisk nepotism håller politiken i familjen

INAVEL Aftonbladets journalist Peter Kadhammar har sannerligen inte gjort sig känd som hysandes några som helst politiskt inkorrekta åsikter, snarare han han väl gett intryck av att vara svårt marinerad i  den rödgröna gazpacho-soppan. Den 3 november skrev han dock en bitvis surt kritisk och faktiskt ganska underhållande kort kolumn om hur den omfattande socialdemokratiska nepotismen effektivt ser till att hålla höga politiska poster inom skål och vägg genom att familjemedlemmar till höger och vänster efterträder sina äldre släktingar.

Idag har ju Mona Sahlin meddelat att hon uppmanar hela sossarnas partistyrelse och verkställande utskott att ställa sina platser till förfogande. Som tur är verkar hon inte ha några planer på att själv avgå, vilket alla som inte vill se sossarna tillbaka i sin samhällsförstörande roll i svensk politik nog uppskattar. För med Mona vid rodret kan vi nog se fram mot att slippa sosseriet för ganska lång tid framöver.

Kadhammars kolumn listar några socialdemokratiska släktförhållanden inom politiken han själv känner till, men naturligtvis finns det säker fler.

Niklas Karlsson är kommunalråd i Landskrona och skälet till att pratet om socialdemokratisk förnyelse slutar i – ingenting. Partiet kommer att producera ett berg av ord och sedan lunkar allt på som vanligt. Jag syftar inte på människan Niklas Karlsson utan fenomenet. Han blev kommunalråd vid 28 års ålder, innan dess hade han arbetat som socialdemokratisk ombudsman.

Niklas pappa Anders är också ombudsman till yrket. Han sitter i riksdagen för Socialdemokraterna. Niklas farbror Allan var tidigare kommunalråd i Landskrona – för Socialdemokraterna.

I Göteborg härskade i många år "starke mannen" Göran Johansson (ja, journalistikens språk behöver också reformeras). När han avgick fick partidistriktet sin första kvinnliga ordförande, ganska ung dessutom. En förnyelse av det göteborgska gubbväldet! Hon heter Anna och är dotter till Göran. Landstingsråd i Blekinge var tidigare Erland Johansson. Sonen Mats blev regionråd.

Enligt Kadhammar är alltså den ”föryngring” som bland annat SSU krävt något som knappast kan komma till stånd med den nuvarande ”arvsrätten” inom det socialdemokratiska partiet. Han passar också på att dela ut en känga till moderaterna och dess nya partisekreterare Sofia Arkelsten som uppenbarligen inte ser några som helst problem med att låta sig bjudas på resor och hotellvistelser av företag som hon sedan formulerar positiva omdömen om i officiella sammanhang.

Socialdemokrater är lika blinda för den egna, slutna kulturen som moderater är för det problematiska med bjudresor. Kanske handlar det om identifikation. Partiet är ett hem: Man träder in och går inte ut förrän läkaren säger att man är död. Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten, däremot, identifierar sig nog mer med Shelldirektörer (på mellannivå) än med riksdagsledamöter.

Mona Sahlins ord om att partiet måste föryngras ger Kadhammar uppenbarligen inte mycket för heller.

Mona Sahlin är dotter till Hans Andersson som var politiskt sakkunnig hos statsrådet Ingvar Carlsson och ordförande i Nacka arbetarekommun. Hon är gift med Bo Sahlin som är vd i det socialdemokratiska mediebolaget AiP. Sahlin säger att hon vill förnya partiet. Det har hon sagt i 20 år. Lycka till.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt